Quarantine House

The project is the provision of a new containment and quarantine facility at the Royal Botanical Gardens at Kew. This was the first building of its type in the world and a large part of the project was understanding and defining the brief to allow the building to function within the requirements under Kew’s DEFRA license, as well a commercial venture for use by external clients, and as a key operations building.  

The brief was to provide a sustainable containment building that met Kew’s requirements under ISO 14001. The building is effectively a hermetically sealed air conditioned glass box, since reducing energy consumption was a primary factor in the design. The building incorporates a heat recover chiller coupled to heat and coolth tank. Other features include rainwater recycling and heat recovery ventilation. The project is linked to the Lower Nursery CHP system, also designed by Skelly & Couch.