Farmiloe Building

The Farmiloe Building is a Clerkenwell landmark, once home to lead and glass merchants George Farmiloe & Sons, and central to London’s heritage of trade and commerce. An exemplar of the finest Victorian architecture, completed in 1868 by Browne & Robinson, the Farmiloe Building features an italianate palazzo-style frontage, executed in Portland stone and polished Aberdeen granite inside.

Victorian warehouse floors – built as the strongest in London – extend from a spectacular glazed atrium revealing distinctive interiors, typified by exposed wrought-iron beams, aged paintwork, panelled offices and hoists, and featured in many TV and film productions.

The project is the conservation and refurbishment of the 40,000 sq ft Grade II-listed building and the addition of a new contemporary extension that together transform the former warehouse building into a vibrant commercial development. The US firm behind Ticketmaster, concert tickets seller Live Nation, will be moving its London headquarters to the iconic building and leasing all of the 63,000 sq ft of office space from 2020.

The refurbishment of the existing building incorporates improvements to the thermal fabric that are sensitive to the conservation concerns associated with its listed status. Much of the existing structure is being exposed and services carefully thread through the spaces in a well-coordinated and sympathetic manner.

The design was developed to maximise perceived floor to ceiling heights in the new extension by exposing the thermal mass and casting in the ventilation ducts within a 400mm thick post-tensioned slab. These ducts feed perimeter fan coil units and provide passive pre-heating and cooling of the fresh air supply. The development further minimises energy demands by utilising phase change heat and coolth storage technologies to store heat recovered from the chillers and coolth harnessed from free cooling on the roof until there is a demand.

The existing atrium is extended into the new extension to bring light deep into the building and facilitate the option of utilising natural ventilation at appropriate times of the year. The project as a whole, even when including the listed building, meets Islington Council’s ambitious energy requirements for new buildings, without the need for renewables, and achieves a BREEAM sustainability rating of ‘Excellent’.