Cambridge Central Mosque

The New Mosque in Cambridge is the first ‘Eco-Mosque’ in Europe.

The site includes a 1,000 capacity prayer hall, community kitchen and café, teaching rooms, two residential units and an underground car park. The building is surrounded by a cypress tree garden, providing an oasis within the immediate urban environment.

The design intent is that environmental and energy concepts for the building and its integrated services should achieve low carbon emissions and none are to be produced on site.

The building form and fabric specification ensure it can be naturally lit during daylight hours and naturally ventilated throughout the year - even during periods of peak occupancy. The striking timber construction means that embodied energy is very low.

Air source heat pumps are used for underfloor heating / cooling which also includes an innovative system of direct hot water heating via buffer tanks. Given that the grid electricity becomes increasingly less carbon intensive, the overall footprint will reduce year on year.

The building is part powered by a PV array and rainwater is harvested for flushing WCs and irrigation. The power produced by the PVs is sufficient to cover all of the hot water used in the building, all of the cooling and 13% of the heating.

Winner of a 2019 Wood Award for the Education & Public Sector and a 2019 Brick Award in the Public Category. Also Project of the Year and Winner of Winners at the 2019 Structural Timber Awards. 

The Cambridge Central Mosque was also crowned Community & Faith Project of the Year in the AJ Architecture Awards 2019. The judges praised the project's sustainability commenting, 'There has been a totally coherent approach to all the environmental aspects of the building. This has been done in an intelligent and rigorous way.'

News latest: See the cover story feature in the CIBSE Journal and a 4-minute video tour led by Director Mark Maidment.